Přeskočit na hlavní obsah

Ráj jménem OASIS?

Počítačové hry a kniha. Tyhle dva pojmy dovedl ke společné dokonalosti Ernest Cline. Knížka Ready Player One je jeho prvním románem a troufám si říct, že nejen sám sobě nasadil hodně vysokou laťku.



Ready Player One u nás vyšlo poprvé v roce 2011. Já jsem sáhla po novějším vydání z letošního roku od Knižního klubu. Červeno-žlutá obálka knížky mě zaujala na první pohled. Doporučuji navštívit i osobní stránky Ernesta Clinea (myslím, že vás taky okouzlí jejich zpracování), kde mimo jiné najdete i různé verze obálek knihy. A co se tedy skrývá na více jak 420 stránkách kultovního sci-fi románu?

V roce 2045 není život na Zemi zrovna jednoduchý. Lidstvo vyčerpalo skoro všechnu dostupnou energii a snaží se vyjít s tím málem, co zbylo. Říká se tomu energetická krize. Teplota na Zemi stoupla a životní prostředí je ochromené. Vymírají zvířecí a rostlinné druhy a lidé povětšinou nemají kam složit hlavu.

I z toho důvodů lidé rádi utíkají do OASIS. Virtuálního prostředí vytvořené firmou GSS Jamese Hallidaye. V tomhle světě můžete být, kým chcete, můžete zde pracovat, studovat a cestovat mezi nespočtem planet. Lidé jsou nalogovaní většinu svého času a ven chodí jen pro jídlo, ti "šťastnější" do práce.

Když zemře James Halliday, odkáže svůj veškerý (poměrně tučný) majetek tomu, kdo najde v OASIS ukryté "easter egg". Vytvořila se tedy komunita gunterů (zkratka pro "egg hunter"). Každý, kdo chtěl vejce najít, musel nejdříve najít tři klíče ke třem branám a těmi úspěšně projít. Na cestě ke klíčům musí gunteři řešit hádanky a rébusy, které Halliday připravil. Halliday byl posedlý 80. léty 20. století a správný gunter měl tohle období nastudované od filmů a muziky přes knihy až po všemožné počítačové a stolní hry.

Hlavní hrdina Wade/Parzival po několika letech honu konečně objeví první klíč. A v tu chvíli začíná být v honu na vejce nějak dusno. Jako každý správný příběh má i Ready Player One záporáka. Tady se jmenuje IOI. Jedná se o technologickou firmu, která sestavila speciální jednotku, Sixery, která má za úkol vejce najít a získat tak dědictví Hallidaye, včetně vlastnictví celého systému OASIS. Začíná tedy boj s časem. A to nejenom ve fiktivním, ale i v reálném světě. Tak kdo koho nakonec přechytračí?

Musím se přiznat, že mě tenhle promyšlený příběh vážně dostal. Doba, kdy lidé podléhají počítačům, které za ně udělají skoro všechno. Knížkou se prolínají různé výrazy z prostředí technologií a počítačových her. Naprosto geniální mi přišly odkazy na reálné hry, knihy, filmy, hudební skupiny, jednotlivé písničky nebo výčet starých počítačů a herních konzolí.

Člověk, který se příliš neorientuje v herním světě, nemusí mít z knížky vůbec strach. Základní pojmy jsou v rámci příběhu vysvětlené a budete tak stále v obraze. To je dobrá zpráva hlavně pro nás, pro holky. Příběh je ale také o lásce, přátelství, fair play ve hře i v životě a o uvědomění si priorit. Při čtení se rozhodně nebudete nudit. Děj je napínavý, rychlý a celkový námět knihy je v současné době, řekla bych, aktuální.

Kniha rozhodně splnila mé očekávání. A co je asi úplně nejlepší? Studium Warner Bros. zakoupilo práva ke zfilmovaní knihy a k režírování se upsal Steven Spielberg! Jsem na jeho zpracování zvědavá a spoléhám, že se úkolu ujme se ctí jemu vlastní. Máme se určitě na co těšit. Uvedení filmu je naplánované na rok 2018 a do té doby máte spoustu času knížku přečíst (klidně i několikrát).

Tak rychle ke knížce, knihomolové!

Niky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu