Přeskočit na hlavní obsah

Šlehačková oblaka

Jaká tedy doopravdy je ta kniha se sladkou obálkou? Ta, která okupuje instagramy a výlohy knihkupectví. Je to teda motivační kniha nebo životopisná? A proč je tak opěvovaná a chválená do nebes?


Tak přesně s takovými otázkami jsem si Šlehačková oblaka kupovala. Pěkná barevná obálka by mě nejspíš zaujala i bez nějakého většího humbuku kolem. To že knihu napsala Tereza Salte, která je jednou ze známých blogerek, by mě nejspíš také  přesvědčilo.

Šlehačková oblaka jsou pojatá jako taková vzpomínka za nejdůležitějšími událostmi v životě Terezy. Pokud její blog čtete, určitě vám budou jednotlivé střípky hravě zapadat do sebe. Rozhodně se ale nemusíte bát po knize sáhnout, pokud je pro vás Tereza Salte velkou neznámou. Tereza se v jednotlivých kapitolách zaměřuje na svou cestu za severským snem, vzestupy, pády a opět vzestupy.

Knížka vás zřejmě nebude motivovat tím stylem, že si po přečtení půjdete koupit letenku do Norska či plnit svůj životní sen (ale kdo ví?). Spíše poukazuje na to, že nic není nemožné. A že za každým úspěchem stojí opravdu velké odhodlání, sebezapření a tvrdá práce. A taky že pokud se vám zrovna nedaří, nemusí to znamenat konec světa. Je také takovým náhledem do norské kultury, která je tolik odlišná od té naší. A zřejmě pochopíte, čím jsou skandinávské země tak jedinečné.
A tenkrát jsem si uvědomila, že hroutit se z neúspěchu je hloupost. Naopak byste se měli radovat. Neúspěch může totiž váš život přetočit právě tam, kam si to podvědomě přejete, ale zatím na to nemáte odvahu. A to je tak osvobozující pocit.
Při čtení určitých pasáží jsem měla pocit, že čtu spíše pohádku než pravdivý životní příběh. Tento pocit podporují pocukrovaná slova a superlativy, které se v textu hojně vyskytují. Občas mi chvíli trvalo se zorientovat mezi kapitolami, kdy časová linka tak různě přebíhala sem tam. Díky knížce jsem si ale na chvíli mohla nasadit růžové brýle, s kávou v ruce fandit jedné sympatické holce a rozplývat se nad tou norskou pohodou. Není to sice kniha, která by vám nějak výrazně utkvěla v paměti, ale určitě ve vás zanechá příjemný pocit. 

Nečekejte žádný literární skvost. Pokud hledáte nějakou kvalitní literaturu se skvěle vystavěnými větami, bezchybnou zápletkou a pointou, tak asi sáhněte po něčem jiném. Když se ale chcete v klidu usadit do křesla, vypnout, snít o tom svém vlastním životním snu a nevadí vám sem tam nějaká kostrbatá věta, pak jsou Šlehačková oblaka správná volba.

Tak zase zpátky ke knížce, knihomolové!
Niky


Komentáře