Přeskočit na hlavní obsah

Elegantní PéeSko

Kdo chce nahnat ještě nějaké to letní čtení a náladu, měl by sáhnout po PéeSku od Ani Geislerové. Přes 200 stran, které pochopí (snad) jen ženy.




Úplně na začátku se musím pozastavit nad ilustracemi a grafickým zpracováním celé knihy. Tohle všechno vytvořila sestra Ani Lela. Kniha je laděná do zelena, ale ilustrace, které se prolínají celou knihou, přední i zadní strana obálky jsou nádherně jemně barevné. Pro mě byla kniha krásná i z tohoto důvodu. Budete se na ní chtít pořád dívat.

"Žít každý den tak, jako by byl poslední, by bylo asi vyčerpávající, ale žít každý den s láskou k tomu, co nám přináší, to už se zvládnout dá."

Jedná se vlastně o soubor fejetonů, které Aňa psala do Elle. Přidala i nějaké nepublikované texty. Fejeton má být text (alespoň podle literární definice), který vtipně zpracovává různá zajímavá témata, ukazuje všední věci v novém světle, je velmi subjektivní a vychází ze zkušeností. A řekla bych, že v tom je Aňa prostě skvělá.

Její myšlenky jsou roztomilé a neotřelé. Mají úžasný půvab, lehkost a styl. To jakým způsobem Aňa uchopuje různé každodenní problémy, radosti, starosti, vztahy a další věci je neskutečně elegantní a hluboké. Každá žena se s něčím v knize ztotožní. Proto je to zřejmě tak čtivé. Působí to domácky, je to pro nás známé, je to ze života žen. Některá témata nejsou zrovna veselá, ale podle mého pocitu jsou vždy zakončená optimisticky a s potřebným nadhledem.

Rozhodně doporučuji ke kávě či vínu. S nohama nahoru. S hlavou v oblacích. Tam vás totiž kniha vezme. Někam, kde se alespoň na chvíli budete na věci koukat jinýma očima.

Tak zpátky ke knize, knihomolové a užívejte poslední srpnové dny!

Niky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu