Přeskočit na hlavní obsah

V lese visí anděl


Další ze severských detektivek. Tentokrát od Samuela Bjorka z Norska. První ze série s vyšetřovatelem Holgerem Munchem a Miou Krügerovou. 

V lese visí anděl mě nenalákal snad ani obálkou, možná ani anotací. Spíše opravdu dobrým hodnocením ostatních čtenářů. Přečíst si čas od času detektivku není vůbec k zahození. Obzvlášť, když narazíte na takhle dobrou detektivku. 

Vůbec na škodu nebyly celkem krátké kapitoly, které pomáhaly k plynulosti a akčnosti příběhu a nutily mě číst pořád dál a dál. Celý děj byl vůbec brilantně postavený. Hned na začátku se dozvídáme o vraždě šestiletých holčiček a seznámíme se s hlavními vyšetřovateli.

Osobní životy obou vyšetřovatelů hrají po celou dobu příběhu svou roli. Dozvídáme se po kouskách jejich minulost a příběh Mii jakoby tvořil takovou druhou samostatnou dějovou linku. Nutí vás to ptát se Proč? Co se jí teda stalo? Proč to chce udělat? 

Právě ta zdánlivá nahodilost a přitom promyšlená propojenost a jednotlivé spojitosti mi přišly na celé knize to nejgeniálnější. Autor jednu kapitolu "předhodí" čtenáři, přeruší děj a pak tuto krátkou událost ukončí. Během čtení na to skoro zapomenete a pak přijde ten moment prozření ve stylu "Aha, tak proto!" 

Při detektivkách mám hlavně ráda tu nejistotu a hádání, kdo za to může, proč, a jak to sakra udělal? Tady Samuel Bjork vodí za nos nejen vyšetřovatele v příběhu, ale i čtenáře. A pokud tohle detektivka umí, pokud si autor se čtenářem hraje a nabízí mu různá vodítka a různé směry, kterými se může ubírat, pak je to pro mě dobrá detektivka.  

Tak zase zpátky ke knížce, knihomolové!

Niky


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu